Select Page

Že sedmo leto zapored obeležujemo Dan slovenske hrane, ki je vedno tretji petek v novembru. Ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Oboje obeležujemo z namenom,:

– da se izpostavi pomen hrane iz lokalne bližine;
– da se s tem pokaže podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem,
– da se spodbuja pripadnost do domačih proizvodov;
– da se spodbuja zdrav način prehranjevanja;
– da se ohranja čisto in zdravo okolje,
– da se ohranja podeželje;
– da se seznanja mlade s postopki pridelave in predelave hrane;
– da s tem, ko spodbujamo povečanje samooskrbe s hrano v državi, povečujemo kakovost življenja vseh vključenih v proces, od pridelave do potrošnje hrane.

Letošnja vsebina dneva slovenske hrane, v povezavi z Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, se osredotoča na pomen tal in njihovo vlogo pri pridelavi kakovostne ter zdrave hrane.

Na lepo pogrnjenih mizah nas je čakal zajtrk sestavljen iz tradicionalnih slovenskih jedi: mleka, kruha, masla, medu in jabolka. Vse so nam dostavili lokalni pridelovalci.

Vsak dan bi si morali vzeti čas za zajtrk, najpomembnejši dnevni obrok, ki naj bo sestavljen iz zdravih, lokalno pridelanih jedi.

[slideshow id=17]