Select Page

Trije devetošolci naše šole Tian, David in Tjaša so se v času od 19. 11. do 25. 11. 2018 udeležili vesoljske kolonije v Zvezdnem mestu blizu Moskve. Po vrnitvi domov sem radovedno pripravila vprašanja o doživljajih, saj nas je vse zanimalo, kakšne dogodivščine so doživeli v Rusiji.

Zakaj ste se odločili, da greste v Zvezdno mesto v Rusijo?

David: Odločil sem se zato, ker me zanima astronomija in vesolje nasploh, čeprav na začetku sploh nisem vedel, ali mi bo všeč.

Tian: Vedno so me zanimale rakete in vesolje, prav tako sem mislil, da se bom v tej koloniji naučil kaj iz tega področja.

Tjaša: Tudi jaz sem se odločila za obisk, ker me zelo zanima astronomija in bi rada izvedela več o tem področju. Zanimalo me je tudi, kako je v Rusiji.

Ali so se vaša pričakovanja uresničila?

David: Sicer sem imel čisto druga pričakovanja, da bo večji poudarek na astronomiji, vendar je bila glavna tema astronavtika in kako je človek povezan z vesoljem.

Tian: Tudi jaz sem pričakoval več podatkov s področja astronomije, vendar me je ta vesoljska tehnika, ki smo si jo ogledali, prav tako zelo navdušila. Pa še Rusijo sem doživel.

Tjaša: Pričakovala sem, da bo poudarek na astronomiji, vendar sta tudi mene zelo navdušili vesoljska tehnologija in tehnika ter vesoljska plovila.

Ste bili kaj slabe volje, ko ste izvedeli, da boste prespali v Ljubljani, ker so prvi dan odpovedali let iz Ljubljane v Moskvo?

David: Jaz niti ne, saj me na začetku potovanje še ni pritegnilo, pa še hrana je bila odlična.

Tian: Malo sem bil razočaran, saj sem se zelo veselil poleta z letalom ter bil radoveden, kaj nas čaka.

Tjaša: Tudi jaz sem bila malo razočarana, saj smo zamudili ogled Moskovskega letalskega inštituta.

Kaj vam je najbolj ostalo v spominu?

David: V Zvezdnem mestu mi je v spominu najbolj ostala centrifuga CF 7 ter vse o Gagarinovem življenju. V Moskvi mi je v spominu najbolj ostal muzej, v katerem so bile razstavljene makete vesoljskih plovil.

Tian: Meni je najbolj ostala v spominu ruska vesoljska tehnika, centrifuga CF 7, saj sem jo lahko preizkusil od znotraj. Prav tako me je navdušil let z letalom v Moskvo.

Tjaša: Najbolj mi je ostal v spominu let z letalom, centrifuga CF 7 in obisk planetarija. V Moskvi se mi je zdel najbolj zanimiv muzej kozmonavtike, zelo lep pa je bil tudi Rdeči trg.

Kaj vas je najbolj presenetilo in navdušilo?

David: Najbolj me je presenetila soba, v kateri sva skupaj s Tianom bivala v Zvezdnem mestu, saj smo imeli 4 enojne postelje natlačene v eni mali sobici z eno omaro. Zelo navdušilo me sicer ni nič, vendar bi ta izlet z veseljem ponovil kdaj v prihodnosti.

Tian: Najbolj me je presenetilo, da je Rusom uspelo priti v vesolje z zmogljivostjo računalnikov na ladjah, kakršno imajo danes sodobni kalkulatorji. Najbolj pa me je navdušilo upravljanje ladij v vesolju, ki smo jih lahko preizkusili na simulatorjih.

Tjaša: Najbolj me je presenetilo, da so Rusi uspeli poleteti v vesolje že na sredini 20. stoletja, čeprav še takrat ni bilo tako razvite tehnologije, kot jo imamo danes. Najbolj me je pa navdušila raketna znanost.

Opišite, kakšno je Zvezdno mesto?

David: Je veliki prostor ograjen z visoko ograjo, zastražen z vseh strani. Nismo si ga sicer posebej ogledovali, saj smo imeli natrpan program, vendar je moj prvi vtis, kakor da si prišel na kakšno veliko zasebno posest, saj je bilo veliko zapor in stražarjev.

Tian: Zvezdno mesto je veliko ograjeno območje, kot kakšna vojaška baza iz filmov. Vsebuje veliko zgradb, kjer urijo bodoče kozmonavte.

Tjaša: Zvezdno mesto je zavarovano z ograjo in mnogo zaporami. Lepo je urejeno, vsebuje pa veliko hotelov in zgradb, v katerih bivajo in se urijo kozmonavti.

Ali ste si zapomnili kakšno besedo v ruščini?

David: Da, najbolj uporabna je beseda »spasiba«, ki pomeni »hvala« ter pozdrav »dobri djen«.

Tian: Zapomnil sem si besedo »poka« (izgovori kot pakà), kar pomeni »adijo«, ter »dobroe utro« (izgovori se kot dobroje utro), kar pomeni »dobro jutro«.

Tjaša: Najbolj sem si zapomnila besedo »privjet«, ki pomeni »živjo«, ter »do svidanja«, ki pomeni »nasvidenje«.

Kakšne so razlike med Slovenci in Rusi?

David: Nisem videl velike razlike med navadami, razen to, da se ruski vozniki ne zmenijo toliko za pešce pri prečkanju ceste ter da radi pijejo čaj.

Tian: Tudi jaz nisem opazil veliko razlik, razen, da sta jezik in pisava zelo drugačna od naše, ter da Rusi zelo radi jedo krompir. Za kosilo smo celo imeli krompirjevo pecivo. Zanimivo se mi je zdelo, da ima Moskva z okolico okoli 20 milijonov prebivalcev. Po njihovih cestah so se vozili starejši avtomobili.

Tjaša: Nisem opazila veliko razlik med ljudmi, razen tega, da imajo drugačno pisavo in da se ruski vozniki neradi ustavljajo pred prehodi za pešce.

Vas je navdušil poklic v povezavi z astronomijo?

David: Mene niti ne, saj že imam izbran poklic, me pa je to potovanje zbližalo z vesoljem in astronavtiko.

Tian: Ta kolonija ni bila toliko povezana z astronomijo, bolj z astronavtiko, ki je zelo povezana s tehniko, za razliko od astronomije, ki vključuje preučevanje nebesnih teles. Poklic astronoma me je že tako navdušil, ta izkušnja je to samo še potrdila.

Tjaša: Poklic astronoma me je že prej zanimal, zaradi tega potovanja, pa me zdaj še veliko bolj. Začela me je zanimati tudi astronavtika.

Ali bi kdo od vas rad postal astronavt?

David: To bi seveda bila zelo posebna izkušnja, vendar se meni ne zdi vredno, da se nanjo pripravljaš več kot 10 let in na koncu mogoče celo nisi izbran.

Tian: S tem se strinjam, čeprav bi bilo to vsekakor posebno doživetje. Kdo bi vedel, morda pa kdaj v prihodnosti?

Tjaša: Res je, da je potrebnih več let priprave, ampak če ti na koncu uspe, je to nepozabna izkušnja.

Hvala vam, da ste z nami delili vašo nepozabno izkušnjo.

Mogoče bodo odgovori Tiana, Davida in Tjaše še koga navdušili, da se bo drugo leto udeležil vesoljske kolonije v Rusiji.

Intervju pripravila: Zoja Strmšek, 7. a