Select Page

V četrtek, 14. 3. 2019 smo se z učenci, ki obiskujejo dejavnost Pravljice in izražanje, odpravili v knjižnico Hoče.

Že v začetku šolskega leta, ko smo planirali dejavnosti v okviru pravljic, so si učenci želeli, da bi obiskali knjižnico izven našega kraja. Zanimalo jih je, kako poteka pravljična ura drugje. Še bolj pa jih je mikalo to, da se bomo peljali z avtobusom.

Zbralo se nas je 11, in sicer nekaj učencev iz 2.a in 2.b ter nekaj iz 3.a  in 3.b  razreda. Polni  pričakavanj in  radovednosti smo se odpeljali v  Hoče. V knjižnici nas je že pričakala prijazna knjižničarka. Pokazala nam je knjižnico in nas popeljala v pravljični kotiček.

Učenci  so se pogovarjali s knjižničarko, ki jim je povedala, kako postanejo člani knjižnice  in kako pridobijo  svojo izkaznico. Pokazala jim je  izkaznico, s katero si lahko izposojajo knjige v vseh knjižnicah v Mariboru. Razložila jim je,  kaj pomeni znak mariborske knjižnice. Ali ste vedeli, zakaj je na izkaznici sova? Sova je simbol  znanja in modrosti. Znanje in modrost pa najdemo tudi v knjigah. Zakaj  pa ima oči v obliki ležeče osmice? To pomeni neomejenost. Učenci so izbrali kar nekaj besed, ki so jih povezali s knjižnico in neomejenostjo. Povedali so, da je v knjižnici neomejeno misli, črk, listov, besed, zabave, neomejeno zanimivosti, pa tudi knjig. Sedaj pa vemo, zakaj je na izkaznici sova z očmi v obliki ležeče  osmice. Spoznali smo knjigoveznico  in  se naučili, da raztrganih knjig  ne smemo lepiti  z lepilnim trakom. Bolje je, da pokličemo v knjižnico in  povemo, da je knjiga raztrgana. Knjigovezi popravijo uničeno  knjigo, lepilni trak pa z leti porumeni in tako naredimo z njim več škode  kot koristi.

Ogledali smo si kar nekaj  zanimivih  knjig. Najboljše so bile tiste, ki vsebujejo 3D ilustracije, pa plakate in skrivnosti. Med  njimi je bila tudi knjiga z zvočnimi dodatki. Tako smo prisluhnili glasom nekaterih živali, ki  živijo v morju.

Končno smo dočakali tudi  pravljico, pa ne eno,  kar tri!  Prva  pravljica  je  govorila o zmaju Franklinu,  o  zmaju, ki  je zbujal strah  in trepet  med  ljudmi in  živalmi. A bil je prijazen zmaj,  zmaj, ki je imel  neskončno rad knjige. Najraje je bral poleti in to ob lunini svetlobi.  Kamor koli je prišel,  so se  ga bali  in  bežali  pred njim, le  majhna  deklica Luna, ki  je  brala knjigo o zmaju,  se  ga   je   razveselila. Postala sta prijatelja, saj sta ugotovila, da imata oba najraje  knjige. In  nekega  dne  sta uresničila  zamisel, da bosta na zmajevem hrbtu med krili, ustvarila knjižnico. In res, to je postala prva  potujoča knjižnica v deželi.  Luna je pomagala zmaju, da se ga ljudje več niso bali. Z veseljem so prihajali v njuno knjižnico, kjer so miške ustvarjale  glasbo,  netopirji akrobacije, kresničke pa so prižigale lučke, da so lahko  ljudje brali ob prijetnem vzdušju.

Sledili sta še dve pravljici, pravljici,  ki sta govorili  o volku,  ki je padel  iz  knjige in iskal svoj prostor. Iskal ga  je  v različnih knjigah,  vse  do tedaj,  ko je prišel v gozd in našel deklico v rdečem. Deklica je jokala, ker ni bilo volka, ki bi  ga  morala srečati v gozdu … Kaj je bilo potem, pa poiščite v  eni izmed knjig sami. Pa saj  je veliko pravljic, kjer srečate volka. Morda je to tisti volk, ki še  vedno  išče svoj prostor?

Tako smo se  poslovili od knjižničarke  in se zahvalili  za zanimiv popoldan. Odločili  smo se,  da  se bomo z veseljem  udeležili še kakšne pravljične ure v eni izmed mariborskih knjižnic.

Utrinki učencev:

Luana: Všeč  mi  je bilo,   ko  nam je knjižničarka  pripovedovala  zgodbe.

Sofija: Zanimivo mi je bilo,  da je imela knjižničarka rajši  otroške  kot odrasle knjige. Zanimive pa so bile vse pravljice.

Luka: Všeč  mi je bilo v bistvu vse!

Živa: Super je bilo, ko smo poslušali pravljico o zmaju.

Žiga: Všeč  mi  je bila pravljica o  volku, ki je padel iz knjige.

Bor: Vse je  bilo  fajn.

Lina: Všeč mi  je bilo,  da nam je knjižničarka tako lepo  pripovedovala.

Saška: Naučila sem se, da ne  smemo lepiti raztrganih knjig.  Super je bilo, da smo slišali veliko  pravljic.

Sara: Všeč  mi  je bilo,  ko smo  brali.

Mentorica: Karmen Jelčič